Hak sahibi erkek çocuklar 18 yaşını doldurana kadar; kız çocuklar ise 22 yaşına kadar destekten yararlanacaktır. Şayet hak sahibi erkek çocuklar 18 yaşını doldurmuş olsalar bile; orta öğrenimlerine devam etmekte iseler destekten yararlanma süreleri 20 yaş, yüksek öğrenimlerine devam etmeleri halinde ise 25 yaşını doldurana kadardır. Bu genel hükümler kız çocukları için de geçerlidir.
Anne ve babanın maddi durumu çok çok iyi olsa dahi, destekten yoksunluk maddi tazminatı talebinde bulunabilir. Destek kavramı, sadece parasal destek olarak değerlendirilmediği için, yüksek mahkeme, bu talepte olumlu kararlar vermektedir.
Evet bulunabilir. Bu hususta Yargıtay görüş değiştirdiğinden, olumlu kararlar verilmektedir.
Evet vardır. Bedeni zararlar açısından zorunlu trafik sigortası limitlerine kadar olmak üzere, devletin güvence hesabı devreye girmektedir.
Ölümlü trafik kazası sonucunda kimler tazminat alabilir?
Sağ eş, çocuk, ana ve babadır.
Zaman aşımı olmayabilir. Uzman arkadaşlarımıza danışarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Evet alınabilir, Güvence Hesabına işlem yapılmaktadır.
Maluliyet artışı söz konusu ise bir şekilde dava açılabilir. Ancak sigorta şirketine başvuru sonucu ödeme alınmış ise, fark tazminatı talep edilebilir.
Sakat kalan mağdur sürücü ise işlem yapılamaz, yolcu konumunda olduğu sürece işlem yapılabilir.
Kaza tarihinden itibaren 10 yıldır.
Sigortacılık Kanunu´nun 14. maddesinde Güvence Hesabı’ndan hangi durumlarda tazminat talep edilebileceği belirtilmiştir.
Bu durumlar kısaca;
Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar için,
Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar için,
Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar için,
Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca yapılacak ödemeler için tazminat talep edilebilir.
- Bedensel zararlar dışında kalan her türlü maddi zararlar. (Hesabın yükümlü olduğu İflas etmiş veya Ruhsatları iptal edilmiş Sigorta Şirketleri hariç)
- Kazaya neden olan aracın işletenin veya sürücüsünün zararları.
- Motorlu aracı çalan veya gasbedenlerle, bunlara yardımcı olanların ve bu durumu bilerek araca binen sürücü veya yolcu zararları.
- Motorlu araçların yarış için bulunması gereken sigortayı yaptırmaksızın yarışa katılması durumunda kişilere verdiği bedeni zararlar.
- İşletenin eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği zararlar.
- İşleten tarafından ileri sürülebilecek tazminat talepleri.
- Motorlu bisikletin sebep olduğu kazalardan doğan zararlar.
- Motorla araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan kimselere motorlu aracın bırakılması sırasında kişilere gelen zararlar.
- Hastalık ve ferdi kaza sigortası yapan sigorta şirketlerinin rücu talepleri.
Evet, konuyla alakalı uzman kadromuz profesyonel destek sağlamaktadır.
İşlem yapılacak araç sürücüsünün ehliyetinin veya sigorta poliçesinin olmaması, yine sürücünün alkollü olması ve aracın istinap( yolcu taşıma kapasitesi) haddini aşması sebebiyle meydana gelen kazalarda, sigorta şirketi ödemeyi ruhsat sahibi ve araç sürücüsüne rücu eder. Ancak bu konuda uzman deneyimlerine dayanarak avukatımız istinap haddinin aşılması ve alkol rücu durumlarını belli derecelerde olmak üzere engelleyebilmektedir.
Eğer bedeni yaralanma olduysa 8 yıl, herhangi bir vefat durumlarında ise kusur aramaksızın 15 yıla kadar destekten yoksun kalma tazminatlarınızı karşılatıyoruz.
Maddi hasarlar, sakatlık ve vefat durumlarında ödeme alabilirsiniz.
Evet alabilirsiniz.
Trafik sigortasından tazminat talebinde bulunabilmek için olay yerine gelen yetkililerce Kaza Tespit Tutanağının düzenlenmesi gerekmektedir. Kaza tespit tutanağı bulunmaması durumunda, trafik kazası sonucu oluşan zararlar sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır. Kaza sonrasında yaralının acil olarak sağlık kurumuna ulaştırılmasının gerekmesi halinde, araç sürücüsünün yaralıyı başka bir araç ile sağlık kurumuna götürmesi veya başka araç bulunmaması nedeniyle kendi aracı ile götürmek zorunda kalması halinde, sağlık kurumunda bulunan emniyet yetkililerine başvurularak tutanak düzenletilmesi gerekmektedir. Bunun da mümkün olmaması durumunda, şahitler ile bir karakola başvurularak olaya ilişkin tutanak düzenletilmelidir.
Hayır, gerekmemektedir. Kaza sonucu oluşan bedeni ve maddi zararlara ilişkin tazminat talebi için gerekli belgelerle birlikte karşı tarafın Trafik poliçesinin yaptırılmış olduğu sigorta şirketine, aracın poliçesi yoksa bedeni zararlar için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvurulması yeterlidir. Mağdurların manevi tazminat talepleri olması durumunda ise hukuki yollara başvurulması gerekmektedir.
Tazminat tutarının miktarına ilişkin sigorta şirketi ile aranızdaki anlaşmazlığın çözümü için yetkili mercii mahkemelerdir. Tazminatın şirket ile aranızda tartışmaya neden olmayan kısmını alır ve ibranameye “tarafınıza ödenen tazminat tutarının talebinizi tam olarak karşılamadığını, ödenen bu tutar fazlası üzerinden haklarınızın saklı kaldığını” ifade eden şerh koyabilir ve aradaki meblağ için mahkemeye başvurabilirsiniz.
Hayır, yapılacak olan bütün masraflar bizim tarafımızdan karşılanıyor ve ödemeniz gerçekleşene kadar hiçbir hizmet bedeli ödemiyorsunuz.
Karayolu Trafik Kanunu ve Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği’nin 14/b maddesi uyarınca kazaya neden olan aracın işleten ve sürücüsü tarafından ileri sürülecek zararlar Hesaptan karşılanmamaktadır.
23.9.2006 Tarih ve 26298 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yapan sigortacının malî bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde, sigortacının ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarları ve maddi zararlara ek olarak bu tazminat ve zararlara ilişkin yasal ölçülerde ödenmiş veya hüküm altına alınmış faiz ve yargılama giderleri de Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından ödenebilecektir. Diğer bir ifade ile kazaya neden olan motorlu aracın trafik poliçesini yapan sigorta şirketinin iflası halinde, Garanti Sigortası Hesabı tarafından daha önce sadece maddi ve bedeni zararlara ilişkin anapara ödemesi yapılmaktayken, yönetmelik değişikliği ile birlikte faiz ve yargılama giderleri de karşılanmaya başlanmıştır.
Mağdur lehine tüm olasılıklar %1 bile olsa değerlendirilir. Şayet tazminat çıkmazsa yapılan tüm masraflar tarafımızdan karşılanır. Mağdurdan her hangi bir masraf talep edilmez.
Çalınan veya gaspedilen araçların sebep oldukları ve Karayolları Trafik Kanununa göre işletenin sorumlu olmadığı zararlar, aracın çalındığını veya gaspedildiğini bilerek binen kişilerin zarara uğramaları nedeniyle ileri sürülecek talepler ile çalan ve gaspeden kişilerin talepleri Trafik Sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu zararda; a) İşletenin sorumluluğu varsa (ihmal, anahtarı üzerinde unutma gibi nedenlerle araç çalındıysa), işleten kusurludur; dolayısıyla trafik poliçesi zararı öder, ancak işletene rücu eder. b) İşletenin sorumluluğu yoksa, sadece kişiye gelen bedeni zararlar garanti fonundan karşılanır, maddi zararlar ise karşılanmaz.
Mağdur ilk müracaatta ödemede bulunmaz. Tüm masraflar şirket tarafından karşılanır. Tazminat çıktığında yapılan sözleşmeye göre komisyon alınır. Alınan komisyonun içine masraflarda dahildir. Ayrıca masraf alınmaz. Hazine Müsteşarlığının belirlediği asgari ücretler uygulanır.
Aracı kullanan alkollü ve kaza münhasıran alkolün etkisinde meydana gelmiş ise,
aracı kullanan ehliyetsiz ya da yeterli ehliyete sahip değil ise,
kaza esnasında ehliyeti geri alınmış ise,
istiab haddi aşılmış ise,
kasıtlı olarak kazaya neden olunmuş ise
sigorta şirketi, malike rücu edebilir.
Tazminat haklarından feragat anlamına gelmesi için, ceza yargılamasında, ayrıca ve açıkça tazminat haklarından da feragat edildiği hususunun belirtilmiş olunması gerekir.
Bu gibi hallerde GÜVENCE HESABI trafik sigorta poliçesi limitleri dahilinde mağdurlara ödeme yapmaktadır.
Kazaya neden olan yabancı plakalı aracın uluslararası geçerliliği olan “yeşil kart” sigortası var ise, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, ilgili sigortacıya izafeten yasal sorumlu olmaktadır
Mağdur ilk müracaatta ödemede bulunmaz. Tüm masraflar şirket tarafından karşılanır. Tazminat çıktığında yapılan sözleşmeye göre komisyon alınır. Alınan komisyonun içine masraflarda dahildir. Ayrıca masraf alınmaz. Hazine Müsteşarlığının belirlediği asgari ücretler uygulanır.
Kazanın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan tarifede belirtilen Miktara kadar sorumludur. Tarifede belirtilen miktarlar üst sınır olup, tazminat miktarı yapılacak aktüer hesabında tespit edilecek tutar kadar ve her halükarda poliçe limiti ile sınırlı olarak sorumludur.
Daha önceleri bulunamıyorlardı. Ancak son yıllarda değişen Yargıtay kararları uyarınca sigorta şirketleri sorumlu tutulmakta ve davalarda tazminat ödemeleri yönünde kararlar verilmektedir
Evet talepte bulunulabilir. Ancak Sigorta şirketleri Mahkemece karar verildikten sonra ödeme yapmaktadırlar.
Anne ve baba destekten yoksunluk maddi tazminatı talebinde bulunabilir.
Vefat edenin nikahsız eşi olduğunu ispatlaması şartıyla evet alabilir .